Za nami październikowy Targ Regionalny. Tym razem towarzyszyło mu specjalne wydarzenie: Małopolskie konfrontacje kulinarne. Odwiedzający plac przy ul. Giełdowej mogli skosztować czterech tradycyjnych małopolskich potraw i wybrać te, które najbardziej przypadły im do gustu. Lokalne przysmaki rywalizowały w dwóch kategoriach: „prołzioki kontra blachorze” i „pierogi zolipskie kontra pierogi z susorką iwkowską”. Prołzioki, czyli tradycyjne placki z dodatkiem sody oczyszczonej w wersji wytrawnej zaserwowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Joniny, za to blachorze na słodko przygotowały gospodynie z KGW w Radgoszczy. W drugiej kategorii starły się pierogi z susorką iwkowską (śliwką suszoną tradycyjnymi metodami) przygotowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Iwkowej oraz pierogi zolipskie ze słodką kapustą i kiełbasą wiejską od Domu Malarek w Zalipiu. Po przeliczeniu głosów okazało się, że tarnowskiej publiczności najbardziej przypadły do gustu pierogi z susorką iwkowską oraz prołzioki. Gratulujemy zwycięzcom! Oprócz tego można było spróbować swoich sił w lepieniu pierogów pod okiem Marii Zdebskiej, której produkty znane pod marką Pierożki babci władzi wielokrotnie nagradzane były podczas Krakowskiego Festiwalu Pierogów czy festiwalu Małopolski Smak. Całość poprowadził znany małopolski ekspert kulinarny – Paweł Piszczek. Wydarzenie zostało zorganizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu „Zasmakuj w Małopolsce”.
Oprócz wyżej wymienionych atrakcji, na odwiedzających Targ Regionalny czekały najlepsze produkty od lokalnych producentów. Były sery, miody, przetwory, kiszonki, wędliny, soki i wina. Zwolennicy samodzielnego gotowania mogli zaopatrzyć się w świeżo zerwane owoce pigwy czy dorodne dynie. Wyjątkowo bogata była oferta pieczywa i rozmaitych słodkich wypieków. Było też rękodzieło od lokalnych wytwórców.
Kolejne spotkanie już w czwartą niedzielę listopada.
Zdjęcia z październikowej edycji Targu Regionalnego
Zdjęcia z wydarzenia towarzyszącego – Małopolskich konfrontacji kulinarnych
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego