W niedzielę, 24 września odbył się kolejny Targ Regionalny. Tym razem towarzyszyło mu specjalne wydarzenie dedykowane małopolskim seniorom. Na czterech wydzielonych stoiskach można było skosztować produktów i potraw szczególnie polecanym osobom, które ukończyły 60 rok życia. Były to w szczególności kiszonki, które mają olbrzymi wpływ na odporność, a często są mylnie odbierane jako ciężkie. Odwiedzający mogli spróbować nie tylko kiszonych warzyw, ale też potraw z nich wytwarzanych. Hitem były dwie pożywne zupy: żurek na kiszonej kapuście oraz zupa z kiszonego czosnku niedźwiedziego. Był też zakwas buraczany, różnorodne sałatki na bazie kiszonej kapusty (np. z marchewką czy żurawiną) a także octy żywe i oleje tłoczone na zimno, które idealnie komponują się z kiszonkami i uzupełniają je o dodatkowe walory odżywcze. O zaletach tych i innych produktów opowiadała podczas swojej prelekcji dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz. Prowadziła ona tez warsztaty układania jadłospisu dla osób starszych, do których zaproszeni zostali nie tylko seniorzy, ale też ich domownicy czy opiekunowie. Wydarzenie zostało zrealizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach projektu „Zdrowie i aktywność”. Podobne wydarzenie z pewnością powtórzymy w przyszłym roku.

W tym samym czasie w części handlowej jak co miesiąc pojawili się wystawcy – producenci i przetwórcy najlepszej lokalnej żywności. Po raz pierwszy na placu przy ul Giełdowej zagościła Olejarnia ŁOŚ z tłoczonym na zimno olejem produkowanym z małopolskiego rzepaku. Na stoiskach królowały przetwory oraz jesienne owoce i warzywa: jabłka, śliwki (świeże i suszone), dynie, ziemniaki czy późne pomidory. Zainteresowaniem kupujących cieszyły się miody, soki, sery, wędliny, domowy chleb i słodkości. 

Kolejna edycja Targu Regionalnego już za miesiąc (22 października), a towarzyszyć jej będą Małopolskie Konfrontacje Kulinarne. Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Szczegóły już wkrótce!

 

Zdjęcia z wrześniowej edycji Targu Regionalnego

I kilka zdjęć ze specjalnego wydarzenia promującego kuchnię seniora na Targu Regionalnym

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego