Za nami majowa edycja Targu Regionalnego. Tym razem królowały akcenty wiosenne. U naszych wystawców pojawiła się m.in. jagoda kamczacka. Ten wczesny owoc, w smaku przypominający borówkę amerykańską, to prawdziwa bomba witaminowa – jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. O jego walorach smakowych można było się przekonać m.in. kosztując pysznego ciasta jagodowego. Po raz pierwszy w tym roku na Targu Regionalnym można było kupić świeże truskawki, które wkrótce z pewnością opanują plac przy ul. Giełdowej 15 także w dni powszednie. Były też wczesne warzywa oraz przystrajające niektóre stoiska kwiaty bzu.

Jak zwykle na Targu pojawiły się nowości. O tym, że kiszonki są smaczne nie tylko zimą przekonaliśmy się na stoisku z przetworami od Pani Renaty Grabowskiej. Królowała tam m.in. w oryginalny sposób doprawiona kapusta kiszona, ale też kiszone rzodkiewki, marchewki, czarna rzepa czy topinambur. Można było także spróbować tarnowskiego burgera z Zakątka Food Truck Park. Poza tym, jak zwykle – pieczywo, sery, wędliny, przetwory – prawdziwe bogactwo smaków.

Kolejne spotkanie z dobrą lokalną żywnością już za miesiąc, w czwartą niedzielę czerwca!

 

Zdjęcia z dziesiątej edycji Targu Regionalnego autorstwa Pauliny Kuczery (STARNowa.tv) oraz Katarzyny Łabno