W niedzielę, 24 lipca 2023 r. podczas targu regionalnego odbyło się wydarzenie promujące sery z mleka krów ras rodzimych – polskiej czerwonej i czerwono-białej. Z tej okazji, podobnie jak przed rokiem, gościliśmy serowarów z różnych części województwa małopolskiego, którzy prezentowali i sprzedawali swoje wyroby. Można było skosztować serów typu korycińskiego, góralskich, typu feta, kanapkowych, świeżych, dojrzewających, wędzonych, czystych lub doprawionych różnego rodzaju ziołami. Na stoiskach pojawiły się serowe warkocze, kulki, gołki, słone, słodkie lub kwaskowe. Odwiedzający Targ Regionalny klienci mogli także zagłosować na swojego ulubionego serowara. Pierwsze miejsce i nagrodę pieniężną zdobyli znani już klientom Targu Regionalnego Kinga i Andrzej Lassakowie. Oprócz tego podczas targu można było posłuchać rozmów z serowarami prowadzonych przez eksperta kulinarnego Pawła Piszczka, który pytał m.in. o to, czy trudno jest samemu zrobić ser, oraz porozmawiać ze specjalistami od rodzimych ras zwierząt hodowlanych z Instytutu Zootechniki w Krakowie. Były też atrakcje dla dzieci (konkurs plastyczny z atrakcyjnymi nagrodami, wspólne rysowanie) i konkurs dla głosujących.

Wydarzenie było częścią projektu „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych – edycja II finansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.

Oprócz tego na targu regionalnym można było jak zwykle spotkać producentów najlepszej jakości żywności. Były chleby, miody, wędliny, przetwory. Po raz pierwszy na targu zawitali producenci kiszonek spod Proszowic. Na ich stoisku oprócz młodej kiszonej kapusty i ogórków małosolnych można było znaleźć takie specjały jak czosnek marynowany w buraczkach czy kalafior w kurkumie. Stali wystawcy również zaskakiwali niezwykłym asortymentem. Wśród stoisk pojawiły się np. „polskie kapary”, czyli marynowane pączki czosnku niedźwiedziego, przygotowywane w tradycyjnej suszarni chipsy z jabłek, słone paluchy z orkiszu i płaskurki oraz bukiety lawendy. Wśród bardziej tradycyjnego asortymentu królowały borówki w wersji leśnej i amerykańskiej.

Kolejny spotkanie na Targu Regionalnym już za miesiąc. Zapraszamy!

 

Zdjęcia z lipcowej edycji Targu Regionalnego

I kilka zdjęć ze specjalnego wydarzenia promującego sery z mleka krów ras zachowawczych

A na koniec zdjęcia niespodziewanego gościa, któremu atmosfera Targu Regionalnego przypadła do gustu 🙂