Marcowy Targ Regionalny był zarazem specjalnym Targiem Wielkanocnym. Z okazji zbliżających się świąt przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji. Na targu królowały zupy: stałe gościnie z Koła Gospodyń Wiejskich w Joniach przygotowały degustację świątecznego żurku na wędzonce, a gospodarstwo Dobre bo z Dobrociesza oferowało trzęsionkę, czyli tradycyjny żur na serwatce z chrzanem, jajkiem i kiełbaską. Hitem targu były rzodkie ziemnioki – znana na całym Powiślu Dąbrowskim potrawa według przepisu Teresy Rygielskiej, która zajęła trzecie miejsce w konkursie „Polska Wieś Smakuje” w kategorii zupy. Można ją znaleźć także na oficjalnej liście produktów tradycyjnych. Zupę tę serwowała osobiście autorka tej niezwykłej receptury.
Fani słodkości również nie odeszli z pustymi rękami. Pośród bogactwa wypieków, ciast, babek, chałek i mazurków królował prawdziwy sękacz przygotowany przez Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga z malowniczej miejscowości Żytkiejmy w województwie warmińsko-mazurskim. Sękacza można było skosztować, zakupić a także zobaczyć pokaz jego wytwarzania tradycyjną metodą na specjalnym palenisku opalanym drewnem.
Pośród wystawców pojawiło się kilka nowych twarzy. Oprócz wspomnianej pani Teresy Rygielskiej Powiśle Dąbrowskie reprezentowała domowa piekarnia Pajda Chleba Anny Rygielskiej. Z kolei gospodarstwo Dobre bo z Dobrociesza oprócz trzęsionki zaprezentowało tradycyjnie suszone i wędzone owoce oraz domowy smalec, tłoczone na zimno oleje i kiszonki. Podobnie jak rok temu na świąteczny targ zaprosiliśmy przebywające w Polsce Ukrainki, które zaprezentowały specjały swojej kuchni, m.in. pielmieni, warenki z ziemniakami, uzwar, hołubce, kwas chlebowy czy słodkie zefiry. Kuchnia ukraińska już niedługo zagości na targu regionalnym w szerszej odsłonie. Szczegóły wkrótce. Szykujemy dla Państwa prawdziwe atrakcje.
Choć Targ Regionalny to przede wszystkim żywność, tym razem można było zaopatrzyć się też w świąteczne rękodzieło: szydełkowe zabawki, pisanki, stroiki, baranki, kurki i zajączki. Pojawiły się też niezwykłe rośliny ze sklepu Moje Badyle. Dzieci i dorośli mogli nauczyć się tworzenia tradycyjnych palm wielkanocnych pod okiem tarnowskiej plastyczki Dorota Banaszewskiej. Materiały wykorzystane na warsztatach ufundowały sklepy papiernicze MarGo i Manual.
Nie zabrakło konkursów. Dzieci mogły pochwalić się własnoręcznie wykonanymi kartkami świątecznymi i żadne nie odeszło bez nagrody. Prezentami dla najmłodszych były: wejściówki do sal zabaw – RAJTEK, AKUKU Kawa i zabawa, strefa zabaw w Centrum Sportów Rakietowych, słodkie upominki od Pracowni tortów i ciast Małgorzaty Łątki i Zakładu Wielobranżowego Karmel, książki i puzzle od Pasażu Odkryć oraz gry planszowe od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Dorośli natomiast mogli głosować na najładniejsze stoisko targowe. Tu nagrodami były: voucher do restauracji U Młynarzy, 3 bon zakupowe na stoisko z serkami podhalańskim Pana Andrzeja Lassaka, 3 podwójne zaproszenia do Kina Millenium od Centrum Sztuki Mościce oraz termosy, torby i drobne upominki od Wyżej Szkoły Biznesu National Louis University. Każdy głosujący otrzymał w prezencie torebkę nasion lub cebulek od firm Rozkwit i Nasiona Ogród – Adam Kuta.
Najładniejszym stoiskiem według naszych gości okazało się stanowisko przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Joniny. Na kolejnych miejscach znalazły się Gospodarstwo Ekologiczne Renaty Sowy oraz Andrzej Lassak ze swoimi serkami regionalnymi.
Specjalnym dobroczyńcą Targu Wielkanocnego, bez którego z pewnością nie byłoby tylu atrakcji, był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wszystkim sponsorom i darczyńcom wspierającym naszą inicjatywę serdecznie dziękujemy.
Zdjęcia z Targu Wielkanocnego