Za nami specjalna świąteczna edycja Targu Regionalnego. Tym razem spotkaliśmy się w nieco innym terminie, aby najlepsze lokalne produkty mogły trafić na wielkanocne stoły naszych klientów. Królowały swojskie wędliny i tradycyjne wypieki. Nie zabrakło też przetworów, miodów, serów, soków czy win. Pojawiły się też stoiska ze świątecznym rękodziełem, roślinami i słodkimi upominkami.
Kwietniowemu targowi towarzyszyło specjalne wydarzenie pod nazwą „Polski stół wielkanocny”. Była to promocja świątecznych tradycji kulinarnych związanych z Małopolską. Przygotowaliśmy degustacje: zupy krzonówki, past jajecznych, tradycyjnych wędlin z Podstolic, mazurków z różą oraz wypieków z orkiszu i płaskurki. Odbyły się też konkursy dla dorosłych i dla dzieci. W pierwszym uczestnicy wykazywali się wiedzą o zwyczajach wielkanocnych, a w drugim najmłodsi goście targu prezentowali swoje talenty plastyczne.
Projekt „Polski stół wielkanocny” został zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Goście Targu Regionalnego otrzymali gadżety od Miasta Tarnowa przekazane w ramach projektu „Wdrożenie programu ochrony powietrza w Gminie Miasta Tarnowa” finansowanego z Funduszy Europejskich dla Małopolski.
Nasze wydarzenie wsparł także Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach Akcji Kupuj Świadomie. Podczas targu gościliśmy przedstawiciela KOWR, który dzielił się z odwiedzającymi wiedzą na temat dobrej, lokalnej żywności.
Otrzymaliśmy także wejściówki na salę zabaw od firmy Promienny Zamek oraz zestawy nasion od firmy Nasiono Ogród.
Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy!
Kolejna edycja Targu Regionalnego odbędzie się 25 maja. Będzie jej towarzyszyć specjalne wydarzenie: Wielki piknik rodzinny. Szczegóły wkrótce!
Zdjęcia z kwietniowej edycji Targu Regionalnego
Zdjęcia z wydarzenia towarzyszącego – Polski stół wielkanocny
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego