Specjalna wielkanocna edycja Targu Regionalnego, która odbyła się 10 kwietnia, była wyjątkowa z kilku powodów. Z okazji zbliżających się świąt nasi wystawcy przygotowali specjalny asortyment. Na stołach królowały babki, mazurki, wielkanocne chlebki i ozdoby do koszyczka. Nie zabrakło też tradycyjnych wędlin, ekologicznych warzyw i domowych przetworów. Nie zabrakło też nowości. Swoje wyjątkowe produkty z róży, pigwy i derenia zaprezentowało Gospodarstwo Rolne Róże i S-KA, a firma Natureatao zaoferowała bogaty wybór naturalnych kosmetyków.
Przy okazji Targu Wielkanocnego zorganizowaliśmy także spotkanie z kuchnią ukraińską. Degustacje potraw takich jak barszcz ukraiński, szuba czy pielmieni przygotowały panie Julia i Alicja z okolic Kijowa, które wraz z dziećmi uciekły przed wojną i obecnie przebywają w naszym regionie. Była to doskonała okazja do poznania kultury kulinarnej naszych sąsiadów.
Oprócz tego nasi najmłodsi goście mogli wziąć udział w warsztatach malowania pisanek poprowadzonych przez tarnowską plastyczkę – Dorotę Pacanowską.
UWAGA! To nie było nasze ostatnie spotkanie w tym miesiącu. Na regularną – kwietniową edycję targu zapraszamy jak zwykle w czwartą niedzielę miesiąca – 24 kwietnia.
Zdjęcia z Targu Wielkanocnego autorstwa Anny Łabno