Za nami październikowa edycja Targu Regionalnego. Jak co miesiąc można było zakupić najlepsze produkty od lokalnych producentów. Królowały przetwory w rozmaitych odmianach: kiszonki, soki, dżemy i konfitury. Nie zabrakło, serów, wędlin i wypieków. Hitami Targu były potrawy z dziczyzny serwowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Joniny. Po dłuższej przerwie na placu przy ul. Giełdowej pojawił się Fish Truck ze znakomitymi potrawami z karpia z własnej hodowli. Kto chciał się rozgrzać, mógł skosztować aromatycznego kakao z przyprawami od Ewy Michnik lub tradycyjnej japońskiej matchy z palarni kawy Darvea. Każdy smakosz znalazł coś dla siebie.

Październikowej edycji targu Regionalnego towarzyszyło wydarzenie „MaluJemy! Poznajemy Zalipie” zrealizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Tym razem postanowiliśmy przybliżyć Tarnowianom tradycje malowanej wsi. Panie z Domu Malarek w Zalipiu przeprowadziły warsztaty malarskie dla dużych i małych oraz zaserwowały swój produkt tradycyjny – pierogi zolipskie. Odbył się też konkurs wiedzy o zalipiańskich tradycjach. Wydarzenie uświetnił swoja obecnością Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Ryszard Pagacz.

 

Zdjęcia z październikowej edycji Targu Regionalnego

Zdjęcia z wydarzenia towarzyszącego – MaluJEMY! Poznajemy Zalipie

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego