Jak co roku, w ostatnią niedzielę przed Świętami Bożego Narodzenia, spotkaliśmy się na specjalnej edycji Targu Regionalnego. Była to świetna okazja do zrobienia zakupów na świąteczny stół. Były wypieki: pierniki, makowce, kruche ciasteczka i wyczekiwane kuleczki piernikowe z bakaliami od pani Joanny Moroń. Nie zabrakło wędlin, serów, miodów i pieczywa. Były też gotowe produkty na wigilijny stół: pierogi, kapuśniaczki, krokiety. Można było też kupić wino z lokalnej winnicy czy kawę rzemieślniczą. Wszystko to od najlepszych lokalnych producentów.

Grudniowej edycji Targu Regionalnego towarzyszyło specjalne wydarzenie „Święta z karpiem”. Była to okazja do zaprezentowania różnych możliwości zastosowania tej popularnej ryby w świątecznym menu. Można było spróbować legendarnych smażonych paluszków karpiowych z firmy Fish Truck. Koło Gospodyń Wiejskich Joniny przygotowało zupę rybną na bazie karpia z Przyborowa. Dla wegetarian były natomiast tradycyjne kapuśniaczki. Odbyła się też prezentacja filetowania karpia. I młodzi i starsi mogli spróbować swoich sił podczas warsztatów zdobienia pierniczków tradycyjną metodą.

Oprócz tego przygotowaliśmy trzy konkursy. W pierwszym trzeba było odpowiedzieć na kilka, często podchwytliwych, pytań związanych z tematyką rybną. Dzieci mogły pochwalić się swoimi talentami prezentując własnoręcznie wykonane ozdoby choinkowe. Na koniec wielopokoleniowe drużyny rywalizowały ze sobą w zabawowych konkurencjach takich jak rzut bombką do celu czy kolędowa rozsypywanka.

Wydarzenie „Święta z karpiem” odbyło się przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Nagrody dla uczestników konkursu ufundowali:

Choinę i jemiołę dla odwiedzających Targ Regionalny przekazały Lasy Państwowe – Nadleśnictwo Gromnik.

Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy!

Zdjęcia z grudniowej edycji Targu Regionalnego

Zdjęcia z wydarzenia towarzyszącego – Święta z karpiem

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego