Sierpniowy Targ Regionalny był pierwszym z dwóch, podczas których zorganizowaliśmy specjalne spotkania z produktem tradycyjnym. Na pierwszy ogień poszły susorki iwkowskie, czyli suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) z gminy Iwkowa wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Na Targu gościliśmy silna reprezentację Klub Seniora Aktywni działającego przy Gminnym Ośrodku Kultury z Iwkowej. Na ich stoisku można było skosztować pierogów z susorką w sosie karmelowo-śmietanowym i roladek drobiowych nadziewanych susorką w sosie śliwkowym. Można było także wysłuchać opowieści o tym niezwykłym produkcie i o związanych z nim tradycjach kulinarnych. Na scenie zaprezentował się  Zespół Regionalny Rożnowska Dolina  oraz Zespół Regionalny Małe Rożnowioki.

Podobnie jak miesiąc temu przygotowaliśmy strefę dziecka z atrakcjami dla najmłodszych – dmuchaną zjeżdżalnią, konkursem plastycznym (do wygrania był bon zakupowy o wartości 100 zł), malowaniem twarzy i słodkim poczęstunkiem. Wisienką na torcie był konkurs „Czy znasz smaki małopolski”, którego uczestnicy mogli się wykazać wiedzą o tradycjach kulinarnych naszego regionu. Pytaliśmy m.in. o oscypki, bajgle, żentycę czy pierogi zalypskie. Zwycięzca otrzymał imponujący kosz regionalnych smakołyków oraz bon zakupowy owartości 100 zł.

Zainaugurowaliśmy tez konkurs kulinarno-fotograficzny. Podczas Targu udostępniliśmy specjalną ulotkę poświęconą susorkom iwkowskim. Znajdują się w niej dwa przepisy. Wystarczy przyrządzić jedną z tych potraw, zrobić jej zdjęcie (na zdjęciu musi być widoczna także ulotka) i wysłać na adres wszechnica@tarr.tarnow.pl do 22 września 2022 r.

Operacja „Małopolska Tradycja na Widelcu” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”.

Wiele atrakcji czekało na gości w części wystawienniczej. Po raz pierwszy w roli wystawcy pojawił się jeden z uczestników ostatniego spotkania z tradycyjnymi serami – Andrzej Lassak z okolic Czarnego Dunajca. Pojawiła się też Fundacja SURVIVAL z Sękowej ze swoimi miodami i wyrobami pszczelarskimi. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zdrowe naturalne ciasta od firmy Czekoladowe Love – nie tylko smaczne ale też pięknie wyglądające.  Oczywiście na Targu Regionalnym nie mogło zabraknąć chleba, serów, owoców, warzyw czy tradycyjnych wędlin. Były też smaki charakterystyczne dla końcówki lata – jabłka, gruszki, śliwki, tegoroczne przetwory, kiszonki a nawet budzący spore zainteresowanie gości dereń.

Za miesiąc kolejne spotkanie z produktem tradycyjnym – tym razem w roli głównej wystąpią prołzioki.

Zdjęcia z sierpniowej edycji Targu Regionalnego autorstwa Tomasza Łakomy oraz Pauliny Kuczery (StarNowa.TV)

I kilka zdjęć ze spotkania z produktem tradycyjnym – susorkami iwkowskimi, również autorstwa Tomasza Łakomy