W niedzielę 28 lipca 2024 r. odbyła się kolejna edycja Targu Regionalnego. Jak zwykle można było kupić lokalne produkty od najlepszych producentów. Były sery, pieczywo i inne wypieki, przetwory, miody, wędliny a nawet wino. Nie zabrakło typowo letniego asortymentu, m.in. ciast z malinami i śliwkami czy świeżo kiszonych ogórków. Hitem Targu okazała się przyrządzana na zimno kawa cold brew serwowana przez palarnię Darvea.
Tym razem przy okazji Targu Regionalnego odbyło się specjalne wydarzenie promujące małopolskie tradycje serowarskie zrealizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Można było spróbować lokalnych serów wytwarzanych rzemieślniczymi metodami należących do trzech „rodzin”: górskich, nizinnych oraz kozich. Odwiedzający Targ klienci mogli także poznać tradycje wytwarzania różnego rodzaju serów, ich wartości odżywcze oraz porozmawiać z wytwórcami. Najmłodsi mogli spróbować swoich sił w dojeniu sztucznej krowy.
Przygotowaliśmy też konkursy dla dzieci i dorosłych, w których do wygrania były m.in. upominki ufundowane przez: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, Urząd Miasta Tarnowa, Tor Kartingowy Daytona – Tarnów oraz Promienny Zamek. Wszystkim darczyńcom serdecznie dziękujemy.
Zdjęcia z lipcowej edycji Targu Regionalnego
Zdjęcia z wydarzenia towarzyszącego – Małopolskie tradycje serowarskie
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego