Za nami październikowa edycja Targu Regionalnego. Na stoiskach królowały przetwory w różnych formach. Były dżemy, kiszonki, marynaty, soki, syropy i wiele innego dobra zamkniętego w słoikach. Nie zabrakło wypieków, wędlin, serów i miodów. Dużą popularnością cieszyły się owoce pigwy. Oprócz jedzenia można było zaopatrzyć się w naturalne kosmetyki, rośliny oraz jesienne dekoracje – wianki i stroiki.

W tym miesiącu Targowi Regionalnemu towarzyszyło specjalne wydarzenie „Średniowiecze na talerzu”. Była to okazja do zapoznania się z produktami wykorzystywanymi w kuchni polskiej od początków państwa polskiego. Były to dawne odmiany zbóż: orkisz, płaskurka i samopsza oraz miody. Uczestnicy mogli skosztować rozmaitych wypieków: m.in. chlebów, ciast, racuchów przygotowanych z tych niezwykłych produktów, zdegustować różne rodzaje miodów oraz rozgrzać się napojem miodowym z przyprawami podobnym do tego, jaki gościł na staropolskich stołach. Wydarzenie poprowadził ekspert kulinarny Paweł Piszczek, który przybliżył historię wspomnianych produktów oraz opowiedział o tym, jak można je zastosować we współczesnej kuchni. Na uczestników czekał tez konkurs wiedzy. Uczestnicy byli pytani m.in. o potrawy z kuchni staropolskiej oraz o motywy kulinarne w dawnych legendach.

Wydarzenie było realizowane w ramach zadania „Średniowiecze na talerzu” zrealizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce” w roku 2025. Nagrody dla uczestników konkursów ufundowali:

Wszystkim wspierającym nasza inicjatywę serdecznie dziękujemy i  zapraszamy do dalszej współpracy.

Zdjęcia z październikowej edycji Targu Regionalnego

Zdjęcia z wydarzenia towarzyszącego – Średniowiecze na talerzu

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego